Gruzija putovanje avionom

Gruzija putovanje avionom gde ćete videti ono što nikada niste videli i probati ono što niste probali. Program uključuje obilazak glavnog grada Gruzije Tbilisija i tri celodnevna fakultativna izleta uz pratnju profesionalnog vodiča na srpskom jeziku. Osim istorijskih znamenitosti predviđena je i poseta vinariji, porodičnim restoranima, degustacija vina i kratak kurs pripreme tradicionalnih gruzijskih specijaliteta. Let za Tbilisi sa presedanjem u Istanbulu. Smeštaj u centru grada u hotelu 4*.

 Poseta Signahiju, grad ljubavi, kahetija, Kaheti, Alazanska dolina, vinski podrumi u Gruziji, vinski put u Gruziji, gruyijski naivista Niko pirosmani

1. dan Beograd - Istanbul

2. dan Istanbul - Tbilisi

Transfer i smeštaj u hotel. Posle kasnog doručka autobusko razgledanje Tblisija, glavnog grada Gruzije koji je nastao u V veku. U toku autobuske ture obilazimo glavnu katedralu Gruzijske pravoslavne crkve Cminda Sameba (Crkva Svete Trojice). Prolazimo glavnom ulicom Šote Rustavelija gde se nalaze Parlament, zgrada Opere, najpoznatiji muzeji – Nacionalni muzej, muzej Savremene umetnosti i pozorišta. Dolazimo do glavnog gradskog trga, Trga Slobode na kojem se nalazi gradska opština i obelisk Svetog Đorđa, zaštitnika Gruzije. Videćete i savremenu gruzijsku arhitekturu: najskuplji u Gruziji hotel Biltmor, most Mira, park Rike. Nastavak razgledanja pešice. Odlazak žičarom do brda Mtacminda na kojem je u IV veku izgrađena tvrđava Narikala. Pored tvrđave se nalazi i spomenik Majci Gruziji. Sa brda se vidi ceo Tbilisi kao na dlanu. Vraćamo se žičarom u centar grada i nastavljamo razgledanje. Obilazak hrama Metehi (XIII vek) na visokoj steni iznad reke Kure. Pored hrama je spomenik kralju i svetitelju Vahtangu Gorgasalu. Stara gradska četvrt Abanotubani koja je poznata po tradicionalnim sumpornim kupatilima Šetnja uskim ulicama starog grada do Trga Slobode.

3. dan Celodnevni fakultativni izlet: Tbilisi – Upliscihe – Gori – Mcheta – Tbilisi (270 km)

Doručak u hotelu. 09:00 – polazak iz Tbilisija u Upliscihe. Upliscihe je grad na 13. nivoa u stenama koji datira oko 1000 godina pre nove ere. U gradu ima veliki broj manjih i većih prostorija koje su služile kao hram, trpezarija, biblioteka. Tu je krunisana čuvena gruzijska carica Tamara. Odlazak u Gori, grad u kojem se rodio Josif Staljin. Obilazak jedinog na svetu muzeja koji je posvećen lideru SSSR uz pratnju lokalnog vodiča. Ispred muzeja je siromašna kuća u kojoj je Staljin rođen i proveo prve 4 godine svog života. Sam muzej je počeo da se gradi jos 1949. kada je Staljin bio živ. U dvorištu se nalazi blindirani vagon u kojem je Staljin putovao u Teheran. Nastavljamo vožnju do manastira Džvari iz VI veka, najstarijeg sačuvanog hrama na teritoriji Gruzije, simbola hrišćanstva. Odavde se pruža divna panorama na grad Mcheta koji je lociran na ušću dve reke – Aragvi i Kure. Posle ručka odlazak u staru gruzijsku prestonicu Mchetu, grad muzej, verski centar Gruzije u kojem se nalazi katedrala Svetichoveli (XI vek), druga po veličini crkva u zemlji koja je zajedno sa ostalim spomenicima Mchete nalazi se na UNESKO-vom spisku svetske baštine. Slobodno vreme u Mcheti za kupovinu suvenira: rogova za vino, šubara, gruzijskih začina, soseva, tradicionalne poslastice čurčhela (orasi u soku od grožđa) itd. Povratak u Tbilisi.

4. dan Celodnevni fakultativni izlet u Kahetiju: Tbilisi – Bodbe – Signahi – Cinandali – Tbilisi (270 km)

Doručak u hotelu. 09:00 – polazak iz Tbilisija u Kahetiju, istočnu gruzijsku regiju koja je poznata po vinogradima i vinima. Obilazimo manastir Bodbe u kojem je sahranjena Sveta Nina koja je u IV veku donela sa sobom hrišćansku veru u Gruziju. Nakon kraće vožnje stižemo u grad ljubavi Signahi. To je grad opasan zidinama i drugi po veličini u Kahetiji. Šetnja uskim ulicama starog grada do porodičnog restorana sa neverovatnim pogledom na Alazansku dolinu. Nakon ručka odlazak u mesto Cinandali gde se nalazi imanje čuvene gruzijske familije Čavčavadze vinarija „Šumi“, jedna od najboljih u Gruziji. Obilazak vinarije, upoznavanje sa lokalnim načinom proizvodnje vina u amforama, degustacija domaćih vina, čače (lozovače) i konjaka. Kurs pripreme tradicionalnih gruzijskih specijaliteta. Povratak u Tbilisi.

5. dan Celodnevni fakultativni izlet u Kazbegi: Tbilisi – Kazbegi – Ananuri – Pasanauri – Tbilisi (310 km)

Doručak u hotelu. 08:30 – polazak iz Tbilisija na sever Gruzije prema Glavnom Kavkaskom grebenu i granici sa Rusijom. Svraćamo do moćne tvrđave Ananuri iz XVII veka koja se nalazi na obali tirkiznog Žinvalskog jezera. Vozimo se najlepšim putem u Gruziji – Vojnim gruzijskim putem dužine 208 kilometara koji spaja Tbilisi i ruski grad Vladikavkaz. Nakon prelaska planinskog prevoja (2395m) dolazimo do visokih kavkaskih planina. Ulazimo u terenska vozila i penjemo se do crkve Svete Trojice (XIV vek) koja se nalazi na visini od 2170 m. Odatle se pruža jedinstven pogled da kavkaski vrh Kazbegi (5047m). Na povratku obilazimo Kapiju gruzijsko-ruskog prijateljstva odakle se pruža neverovatan pogled na planine i skijaški centar Gudauri. Ručak u selu Pasanauri koje je poznato po tradicionalnom gruzijskom jelu „hinkali“ (kuvane vrećice od testa punjene mesom, sirom ili krompirom). Povratak u Tbilisi.

6. dan Slobodni dan za individualni obilazak Tbilisija

7. dan Odlazak iz Tbilisija – Istanbul – Beograd