10 zanimljivih podataka o Gruziji

 putovanje u Gruziju, aranžman u Gruziji, tura u Gruziju, avionski letovi za Gruziju
  1.  Gruzija je zahvaljujući reformama značajno smanjila korupciju i popela se sa 133. mesta na 42. po Indeksu percepcije korupcije.
  2.  Zgrade MUP-a i policijskih stanica su građene od stakla kao simbol transparentnosti nove gruzijske policije.
  3. Gruzini su većinom pravoslavci (86%) i veliki su vernici. Gruzija se ubraja u najstarije hrišćanske zemlje na svetu. Gruzini su primili hrišćanstvo u IV veku.
  4. Najpopularnija imena u Gruziji su Nino i Georgije po najpoštovanijim svecima – Svetoj Nini, majci gruzijskog hrišćanstva, i Svetom Đorđu, zaštitniku Gruzije i Gruzina.
  5. Treće dete u porodici krsti sam patrijarh.
  6. Gruzija je zahvaljujući reformama značajno smanjila korupciju i popela se sa 133. mesta na 42. po Indeksu percepcije korupcije.
  7. Zgrade MUP-a i policijskih stanica su građene od stakla kao simbol transparentnosti nove gruzijske policije.
  8. Gruzija je kolevka vinogradarstva. Na današnji dan u Gruziji postoji 525 autohtonih vrsta grožđa.
  9. Gruzini proizvode vino po tradicionalnoj tehnologiji u amforama. Od 2013. ovaj način proizvodnje u Gruziji je na listi nematerijalne svetske baštine koju sastavlja UNESKO.
  10. Hačapuri je jedno od najpopularnijih gruzijskih jela koje se služi u svim njihovim restoranima. To je lepinja sa sirom. U prevodu „hača“ znači mladi sir i „puri“ – hleb. Hačapuri je zaštićen kao tradicionalno gruzijsko jelo. Postoji 12 vrsta koje se razlikuju od regije do regije.
10 zanimljivih podataka o Gruziji Istorija Gruzije Tbilisi Hrana u Gruziji Vino u Gruziji Suveniri iz Gruzije