Pogledajte postove na Instagramu

Dolazak u Moskvu

Kako je najlakše da dođete od aerodroma Šeremetjevo, Vnukovo, Domodedovo do centra Moskve? Šta da radite ako ste doputovali u Moskvu noću? Koji taksi da koristite u Moskvi? Odgovore na sva ta pitanja čitajte u postu Dolazak u Moskvu.

Registarske tablice

Kako da saznate po registarskim tablicama iz kojeg mesta dolazi auto ako na njima ne piše slovima skraćen naziv grada poput BG, NS, KG? Zašto morate da pazite ako su ispred vas vozila sa slovima OOO, KXK, EKX. Saznajte u objavi Registarske tablice.

Gde probati pravi boršč?

Boršč se služi u većini restorana i ja ga probam uvek. Po njemu i određujem kvalitet kuhinje. Posle dugogodišnjih istraživanja došla sam da zaključka da u Moskvi ima desetak restorana čiji boršč može da se takmiči sa maminim. Čitajte Top 10 mesta gde vredi probati boršč.

Slika koju voli svaki Rus

Najpopularniji ruski slikar je Ivan Šiškin, a njegova slika „Jutro u borovoj šumi“ zauzela je 2. mesto među svim platnima ruskih slikara. Otkud je takav uspeh slike na kojoj su prikazani medvedi u jutarnjoj šumi? Čitajte u objavi Slika koju voli svaki Rus.

Tretjakovska galerija

Koja je slika najpopularnija, zašto ima dve Tretjakovske galerije, koliko koštaju ulaznice i zašto Rusi vode decu u muzeje od malih nogu? Korisne i zanimljive informacije o glavnoj galeriji ruskog slikarstva čitajte u objavi Tretjakovska galerija.

Taksi u Moskvi

Moskovski taksi je jedan od najjeftinijih na planeti. Šta treba da znate o korišćenju taksija u Rusiji da vas ne oderu taksisti? Koje aplikacije su najpopularnije u Rusiji? Čitajte sve korisne informacije o taksiju o objavi Taksi u Moskvi.

Ruske lekovite bobice

Rusi su veliki ljubitelji i poznavaoci lekovitih biljki i bobica. O tome svedoče i popularni kod vas časopisi „Ruski doktor“ i „Ruski travar“. Šta da probate od lekovitih bobica čitajte u objavi Ruske lekovite bobice.

Ruski čaj

Koji čaj piju Rusi? Da li se u Rusiji uzgaja čaj? Da li se još uvek koristi samovar? Odgovore na ova i druga pitanja čitajte u postu o Ruskom čaju i tradicijama ispijanja čaja.

Taksijem kroz Rusiju

Kako je najbolje putovati od Moskve do Dalekog Istoka Rusije? Vozom, avionom? Čitajte objavu o čoveku koji je proputovao celu Rusiju taksijem, koliko ga je to koštalo i koliko bi uštedeo da putuje avionom.

Saobraćajne gužve

Moskva važi za grad sa najvećim saobraćajnim gužvama. Koliko košta parking, kako je metro rasteretio Moskvu i čime dolazi na posao predsednik Ruske Federacije saznajte u objavi Saobraćajne gužve.

Dan zaljubljenih

Da li se u Rusiji slavi Dan zaljubljenih, šta Ruskinje očekuju od svojih muškaraca za poklon i kako da osvojite srce Ruskinje čitajte u objavi o proslvi Dana zaljubljenih u Rusiji.

Sovjetski crtani filmovi

Ako ste već 5000 puta pogledali sve epizode „Maše i medveda“, predlažem vam 5 kultnih crtanih filmova na kojima su odrasle generacije sovjetske i ruske dece. Gledajte i uživajte u veselim crtanim filmovima.

Topografske nedoumice

Predstavljam vam Top 5 topografskih nedoumica u Rusiji zbog kojih strancu može da eksplodira mozak. Kako da se ne izgubite u toliko velikoj zemlji kao Rusija čitajte u postu Topografske nedoumice.

Dijamant Sputnjik V

Na severu Jakutije iskopan je svetložuti dijamant od 100,5 karata koji je dobio ime po ruskoj vakcini protiv koronavirusa. Gde da vidite najveće dijamante i komade zlata u Moskvi čitajte o objavi Dijamant Sputnjik V.

Moskovski zoološki vrt

U širem centru Moskve nedaleko od Doma vlade i američke ambasade nalazi se zelena oaza površine 22 hektara. Na njenoj teritoriji živi preko 6000 životinja. Zanimljive informacije čitajte u objavi Moskovski zoološki vrt.

Ruski pokloni za muškarce

Praznik Dan branioca otadžbine u Rusiji se obeležava 23. februara. Tradicija je da za taj dan žene priređuju muškarcima iznenađenja i poklone. Šta da poklonite muškarcu ako ste u Rusiji čitajte u postu.

Kako se pije votka?

Da biste postali pravi Rus, nije dovoljno da kupite čarobnu šapku-ušanku, treba i da se pridržavate strogih pravila kada konzumirate glavno alkoholno piće u Rusiji. Čitajte top 5 pravila ispijanja votke.

Ruske zdravice

Prvo i glavno što treba da zapamti svaki stranac koji planira da poseti Rusiju: ovde ne postoji zdravica «На здоровье». Ako vas pozvali u goste, pročitajte ovu objavu da budete spremni.

Proleće u Rusiji

Kalendarsko proleće u Rusiji nastaje 1. marta. Zar je moguće da u hladnoj Rusiji proleće stiže 20 dana ranije nego u Evropi? Ta nedoumica se objašnjava načinom na koji se određuju godišnja doba.

Ostankinski toranj

Ostankinski toranj je trijumf sovjetske arhitekture post-staljinske epohe. Da li vredi otići, koliko koštaju ulaznice i kakav se pruža pogled sa glavnog televizijskog tornja u Rusiji čitajte u objavi Ostankinski toranj.

Gde probati palačinke?

Nedelju dana pre početka Velikog posta u Rusiji se slavi Maslenica.Tokom cele sedmice Rusi jedu mrsne palačinke: sa medom, kiselom pavlakom, ribom, kavijarom. Gde probati najukusnije palačinke u Moskvi?

Tradicionalni ruski prozori

Da li ste ikada videli izrezbarene okvire na ruskim seoskim kućama? Ne treba da idete daleko od Moskve da ih nađete. Čitajte u objavi gde da nađete čuvene ruske prozore u samom centru grada.

Šta nije u redu sa restoranima u Moskvi?

Moram odmah da napomenem da obožavam moskovske restorane i smatram da je teško pronaći raznovrsniju i bolju hranu po tako pristupačnim cenama kao ovde.

Sankt Peterburg očima jedne Moskovljanke

Pita me turista: „Zašto vi, Moskovljani, ne volite Sankt Peterburg?“ Ko vam je to rekao? – Vodič u Sankt Peterburgu. Kolega, niste u pravu, a i nećemo da generalizujemo jer se zna – koliko ljudi, toliko mišljenja.

Hruščovke - sovjetski stambeni blokovi

„Mali, ali svoj“ govorilo se o milionima novih stanova izgrađenim za vreme Nikite Hruščova širom SSSR. Iza polarnog kruga, na obali Baltičkog mora, u kavkaskim planinama, centru Moskve...

Životna drama jednog slikara

Pre par godina prilikom obilaska Tretjakovske galerije čula sam kako je jedna koleginica ispred Pukirevljeve slike rekla: „Tema nejednakih brakova je stara kao svet. Sve vam je jasno. Idemo dalje".

Prva njuška Aeroflota

Juče sam čekala svoju tetku sa Dalekog Istoka (koju nikada u životu nisam videla, ali to je druga priča) na aerodromu Šeremetjevo. U nekom trenutku pored mene je prošla riđa sa špicastim nosem... lisica. Bila sam ubeđena da nisam pogrešila jer sam lisice viđala više puta u prirodi...

Gruzija očima jedne Ruskinje

Šta je za nas Ruse Gruzija? Naše južne komšije, zgodni muškarci sa velikim nosevima, žene koje obožavaju crnu boju, neobična imena poput Iraklij, Vahtang, Nino, Rusudan. Naše južne komšije sa kojima se čas volimo...

Gruzijska hrana

Gruzijska kuhinja, najukusnija nacionalna kuhinja SSSR, postaje popularna zahvaljujući glavnom „ruskom“ Gruzinu - drugu Staljinu. Na gozbama u Kremlju se piju gruzijska vina i jedu tradicionalna gruzijska jela, a egzotične nazive južnih specijaliteta...

Dan kosmonautike

Događaj koji je obeležio epohu. Osmeh koji zna ceo svet. Čuveno “Поехали” i 108 minuta u svemiru. Na današnji dan pre 60 godina u 9 sati i 7 minuta po moskovskom vremenu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu lansirana je raketa Vostok sa jednim članom posade – Jurijem Gagarinom.

Upoznajmo se!

Moj blog je za 2 meseca dostigao prvih hiljadu pratilaca! Hajde da se bolje upoznamo! Zovem se Julija Gorjačeva, Ruskinja sam i danas punim 34 godine. Rođena sam na Dalekom istoku Rusije...

Lenjinov mauzolej

Pre tačno 151 godinu, 22. aprila 1870. u Simbirsku, gradu na reci Volgi rođen je Volođa Uljanov. Simbirsk je posle njegove smrti preimenovan u Uljanovsk iako tog Uljanova ceo svet zna pod drugim...

Vaskrs u Rusiji

„Leonide Iljiču, Hristos vaskrse! – Znam, javili su mi već jutros“. Čuveni vic o Leonidu Brežnjevu, glavnom junaku političkih viceva u SSSR, dobro opisuje odnos sovjetskih građana prema religiji.

Pravda za rusku salatu

Slučaj od pre 12 godina, 6. maj 2009., prvi put sam na srpskoj slavi. „Julija, probaj pa reci šta misliš“. U činiji koja stoji ispred mene je smesa bele boje u kojoj se jedva vide šareni komadići. „Kako se ovo zove?“, pitala sam domaćine. Oni su me zbunjeno pogledali i rekli: „Kako ne znaš, to ti je ruska salata“.

Dan Pobede

„To je radost sa suzama u očima“. Koliko sreće i tuge u rečima najpoznatije ruske pesme o glavnom danu u istoriji Sovjetskog Saveza i Rusije – Danu Pobede. Nakon 1418 dana koliko je trajao rat, 9. maja 1945. godine osvanulo je mirno jutro.

Pavlova. Torta i balerina.

Pre tačno 100 godina prekoputa nekadašnje Dvorske bašte, današnjeg Pionirskog parka, u Beogradu pod vođsvom bečkog arhitekte sagrađen je hotel Excelsior (danas Mercure Belgrade Excelsior). U hotelu su boravile mnoge poznate ličnosti: strani državnici, predsednici, pisci i glumci.

Ruskim ulicama Beograda 1

Sećam se svog prvog dolaska u Beograd kada još nije bilo bežičnog interneta i google maps na mobilnom telefonu. Kupila sam mapu Beograda na kiosku i počela da proučavam Dorćol...

Ruskim ulicama Beograda 2

Posle revolucije i nakon poraza Bele armije u građanskom ratu Rusiju napušta intelektualna elita: umetnici, profesori, lekari. Milioni ruskih izbeglica između dva svetska rata rasturili su se po celom svetu.

Ruskim ulicama Beograda 3

Posle Drugog svetskog rata na Avali je 1965. godine podignut bronzani spomenik koji simbolizuje dva slomljena avionska krila. To je spomenik sovjetskim ratnim veteranima, ali ne onima koji su dali svoje živote 1944.

Kako da se ukusno hranite u Moskvi?

Mnogi stranci i do dan danas misle da je Moskva jedan od najskupljih gradova na svetu. Međutim, stvari su se promenili 2014. godine kada je došlo do pada rublje...

Radno vreme u Moskvi

Za Moskvu kažu da je grad koji nikada ne spava. To nije istina. Moskva spava subotom ujutru. Stariji Moskovljani posle naporne radne nedelje, mlađi posle petka provedenog u klubu. Subotom ujutru Moskva je najlepši grad na svetu.

Dva ruska pasoša

Zavirite u pasoš državljanina Rusije i saznajte sve o njegovom životu. Tako je bilo do pre nekoliko dana. Međutim, 21. jula 2021. godine predsednik Vlade Mihail Mušustin potpisao je rešenje da podaci o bračnom stanju i deci...

Devetogodišnja Alisa upisuje Lomonosov

Ovih dana svi ruski mediji prenose informacije o devetogodišnjoj devojčici koja planira da upiše psihološki fakultet najpoznatijeg u Moskvi univerziteta.

Istorija jedne slike

Vasilija Perova, autora najpoznatijeg portreta Fjodora Dostojevskog, nazivaju „Dostojevskim ruskog slikarstva“. Na platnima Vasilija Perova, jednog od najboljih ruskih slikara XIX veka, prikazani su „poniženi i uvređeni“, „bedni ljudi“.

Beleške jednog vodiča

Koliko sam puta sebi rekla: „Julija, zapisuj sve zabavne situacije, pred kraj života ćeš da objaviš memoare o poslu turističkog vodiča“. Naravno da to nikada nisam uradila, ali verujem da imam još vremena da saberem dovoljno materijala za nekoliko knjiga.

Moskva u brojkama

Draga Moskvo, srećan ti rođendan! Starica Moskva danas je proslavila 874. rođendan. Tada, sredinom XII veka knez Jurij Dolgoruki osnovao je mali gradić na obali reke Moskve. Sada je to najveća metropola u Evropi.

Ruska prezimena

Čuveni jugoslovenski novinar Miroslav Radojčić doputovao je u SSSR gde ga je na aerodromu Šeremetjevo carinik pitao: - Kak vaša familija?

Crveni trg i okolina

„Kad ćemo kod Čupa čups crkve da se slikamo?“, - pita me jedna devojka iz grupe. Selfi ispred Vasilija Blaženog je svakako obavezan deo obilaska Crvenog trga, ali nemojte da...

Ti si Rus ako...

Internetom kruži gomila tekstova o „istinama i zabludama“ o Rusima gde je najčešće 99% zablude i 1% istine. Iz tih članaka saznala sam da smo veliki vernici, da kod nas gotovo nema jela gde ne stavljamo luk i krompir i da na svakom meniju imamo divljač...

Ti si Moskovljanin ako...

Moskovski snobovi se šale da je glavni problem Moskve što je sa svih strana okružena Rusijom. Ljudi iz drugih gradova misle da cela Rusija hrani Moskvu, a Moskovljane često doživljavaju kao bahate ljude koji voze isključivo Majbahe...

Mišelin u Moskvi

Rusija je 35. zemlja u svetu i prva među zemljama bivšeg SSSR koja je postala deo Mišelinovog gastronomskog vodiča. Mišelin je francuski proizvođač guma koji je takođe poznat po turističkim vodičima i zvezdicama kojima se nagrađuju restorani.

Cene gradskog prevoza u Moskvi

„We speak English“ piše na biletarnicama u moskovskoj podzemnoj železnici. Ne verujte, to su napisali pred Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Sledeći predsednik Ruske Federacije

Jeste li možda videli fotografiju aktuelnog predsednika Rusije kako se rukuje sa Papom i šaljiv potpis uz tu sliku „Papa se bira doživotno. Putin se bira na 6 godina.

Murmansk

Prošlo je tri meseca otkako sam se vratila sa svog arktičkog putovanja i danas želim da vam predstavim objavu o Murmansku, najvećem gradu iza arktičkog polarnog kruga u kojem živi skoro 300 hiljada stanovnika.