Crveni trg i okolina

„Kad ćemo kod Čupa čups crkve da se slikamo?“, - pita me jedna devojka iz grupe. Selfisanje ispred Vasilija Blaženog je svakako obavezan deo obilaska Crvenog trga, ali nemojte da vam to bude jedino što ste uradili na Crvenom trgu.

Sastavila sam spisak šta sve treba da obavite na Crvenom trgu i njegovoj okolini:

1. Vi kažete „tačan kao švajcarski sat“. Mi, Moskovljani, kada hoćemo da pohvalimo nekoga ko je došao navreme kažemo da je kao «Кремлёвские куранты» (Kremljski sat). Proverite da li se vreme na vašem satu poklapa sa vremenom na Spaskoj kuli moskovskog Kremlja.

2. Uđite u Vasilija Blaženog (ulaznica za strance je 1000 rubalja, oko 12 evra) da saznate da taj hram zapravo ima drugi naziv. Pogledajte kako unutra izgleda hram lavirint, nađite ikonu nagog sveca i uživajte u crkvenim pesmama koje na svakih 15 minuta izvodi muški hor Doros.

3. Pojedite sladoled u GUM-u. Najbolji je taj koji košta 100 rubalja, prodaju ga prodavačice u belim keceljama. Slikajte se ispred fontane. Obiđite samoposlugu Gastronom №1 koja je napravljena u sovjetskom duhu. Završite obilazak GUM-a u Bosco café sa jedinstvenim pogledom na Crveni trg. Naručite tamo najbolje u Moskvi sirnike.

4. Svratite do Lenjinovog mauzoleja. Ako vas stogodišnji leš u staklenom sanduku ne zanima, obiđite grobove Jurija Gagarina, Sergeja Koroljova i maršala Birjuzova koji se nalaze iza mauzoleja. Pogledajte čuvene plave kremljske jelke. Zaobiđite Staljinov grob.

 

5. Prošetajte se jednom od najstarijih moskovskih uličica Varvarkom. Nađite zgradu gde je rođen deda Petra Velikog, prvi car dinastije Romanov Mihail. Pogledajte Engleski dvor, prvu britansku „ambasadu“ u Rusiji koja potiče iz XV veka.

6. Obiđite zelenu oazu park Zarjadije gde su biljke i drveće doneti iz Arktika, sibirske tajge, južnoruske stepe. Obavezno idite na let iznad Moskve ili let iznad Rusije, to su fenomenalni 5D filmovi. Imate osećaj kao da stvarno letite iznad Moskve i Rusije. Izađite na Lebdeći most iznad reke Moskve kako biste napravili prelepe fotografije.

7. Pogledajte smenu straže predsedničkog puka u Aleksandrovskom parku (Александровский сад) pored Večne vatre.

8. Zamislite želju na nultom kilometru auto-puteva Ruske Federacije ispred Iverske kapele.

9. Siđite u metrostanicu Trg Revolucije (Площадь революции), staljinovu najomiljeniju stanicu. Pronađite graničara sa psom Irmom. Pomazite Irminu njušku za sreću.

10. Prošetajte se Nikoljskom ulicom koja je okićena preko cele godine. Pronađite prvu štampariju. Šta piše, koje godine je bila odštampana prva ruska knjiga? Uđite u skriveno dvorište Zaikonospaskog manastira. Završite đir u restoranu Wine&Crabs. Počastite sebe kamčatskim krabama. Zaslužili ste!

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?