Suveniri iz Gruzije

Nemojte otići iz Gruzije bez tradicionalnih suvenira koje možete da kupite u mnogobrojnim suvenirnicama, na buvljaku na Suvom mostu u Tbilisiju, u vinarijama i na gradskim pijacama. Evo kraćeg spiska suvenira na koje treba da obratite pažnju: Šubara od ovčijeg krzna. Gruzijska šubara je stvar ponosa i časti njenog vlasnika. Ćilimi, ili „pardagi“, kako ih ovde zovu, ukrašavali su zidove u tradicionalnim gruzijskim kućama. Rog služi kao čaša. Ima manjih od 40 ml za čaču (gruzijsku rakiju) i većih do 5 litara za vino. Rog se ne spušta dok se ne ispije sav njegov sadržaj.

 Gruzijska votka, gruzijska rakija, čača u Gruziji, šta piju u Gruziji

Nakit od emajla – „minankari“ – proizvodi se ručno po tradicionalnoj tehnologiji. Za izradu takvog nakita koristi se staklena masa obojena metalnim oksidima.

Čurčhela je poslastica koja se pravi od orašastih plodova nanizanih na konac i umočenih u gusti sok od grožđa.

Svanska so potiče iz planinske regije Svanetije. To je najpoznatiji začin u Gruziji – so sa planinskim biljkama, izuzetan dodatak salatama i mesnim jelima.

Čača je žestoko piće slično lozovači, odnosno komovači. Pravi se od kožice grožđa, obično one koja ostaje nakon proizvodnje vina. Čača sadrži od 52 do 80 posto alkohola.

I naravno vino – belo, crveno, narandžasto!

10 zanimljivih podataka o Gruziji Istorija Gruzije Tbilisi Hrana u Gruziji Vino u Gruziji Suveniri iz Gruzije