Gradski prevoz u Moskvi

Često ni Moskovljanima nije lako da izaberu adekvatvnu tarifu za prevoz, a kamoli strancima koji su tek došli u rusku prestonicu. Potrudila sam se da saberem sve informacije o tarifama u moskovskom javnom prevozu da vam bude jednostavnije da se opredelite koje karte da kupite kada dođete u Moskvu. Postoje dva tipa karata za javni prevoz – Единый (kartica crvene boje) i Тройка (kartica plave boje sa tri konja). Tarife su iste za metro, MCK (Moskovski centralni prsten), u centralnoj zoni MCD (Moskovski centralni dijametar), monorels, autobuse, elektrobuse i tramvaje. U čemu je razlika između crvene i plave kartice?

 moskovski metro

(Cene su date u rubljama. Današnji kurs je 1 € = 82 ₽, 100 RSD = 70 ₽)

Crvene kartice Единый mogu da budu za 1 vožnju (60 ₽), 2 vožnje (120 ₽), 60 vožnji (to nemojte da kupujete) i dnevne kartice za 1 (240 ₽), 3 dana (455 ₽), 30 dana (2245 ₽), 90 dana (5430 ₽) i celu godinu (19 500 ₽). Dnevne karte može da koristi samo jedna osoba. U moskovskom podzemnom i nadzemnom prevozu nema zona ili vremenskih ograničenja. Tako da sa jednom vožnjom možete da obiđete 241 metrostanicu. Dnevne karte ima smisla da kupite ukoliko planirate više puta na dan da koristite javni prevoz.

Plave kartice „Trojka“ predstavljaju elektronski novčanik za vožnju u javnom prevozu. Cena same kartice je 50 ₽. Elektronski novčanik se dopunjava na blagajni ili automatu. Tarife na „Trojki“ su povoljnije nego kada kupujete pojedinačne vožnje. Cena jedne vožnje je 42 ₽. Na primer, ukoliko planirate 10 vožnji u Moskvi, treba da kupite „Trojku“ (50 ₽) i da je dopunite sa 420 ₽. Takođe postoji tarifa „90 min“ ukoliko koristite metro, MCK, MCD, monorels i autobus, elektrobus i tramvaj). Cena dve vožnje je u tom slučaju 65 rubalja. Jednu kartu „Trojka“ može da koristi više osoba. Dakle, ukoliko vas dolazi, recimo, četvoro, nemojte da kupujete svakome „Trojku“, biće vam dovoljna samo jedna. Maksimalna dopuna je 3000 ₽. Pazite da vam ne ostane novac na „Trojki“, njega nećete moći da vratite. Samu karticu možete da vratite na šalterima u metrou i da dobijete 50 ₽ natrag.

Plaćanje karticom ili telefonom su svakako najjednostavnije opcije za nekoga ko boravi u Moskvi kratko. Ne morate da čekate u redu da kupite karte, da razmišljate kada da dopunite „Trojku„. Obratite pažnju da bankarska kartica mora da podržava funkciju beskontaktnog plaćanja. Takve kartice imaju na sebi znak antene. U moskovskom metrou plaćenje je moguće karticama Visa, Mastercard, Union pay i Mir. Za plaćanje telefonom ne trebaju nikakve aplikacije, jedino što vam je potrebno da imate na telefonu Apple pay, Google pay ili Samsung pay. Cena jedne vožnje po „beskontaktnoj“ tarifi je 46 ₽.

Od 15. oktobra 2021. godine na svim stanicama moskovske podzemne železnice (ali ne i u nadzemnom gradskom prevozu) pojavila se nova opcija plaćanja – Face pay, ili plaćanje licem. Cena jedne vožnje je isto 46 ₽, ali pre toga morate da skinete aplikaciju moskovskog metroa i povežete bankarsku karticu i karticu „Trojka“ sa svojom fotografijom. To je najkomplikovaniji način koji postoji, ali ne i najjeftiniji.

Dakle, da rezimiram sve gore navedeno.

Ukoliko ste došli bez društva i hotel vam je u centru grada, za vas je svakako najbolja opcija da kupujete karte za pojedinačne vožnje. Tražite «билет на одну поездку» или «билет на две поездки». Ako ste u Moskvi 3 dana i planirate da idete u muzeje, pozorišta, restorane javnim prevozom, kupite trodnevnu kartu («билет на трое суток») sa neograničenom količinom vožnji. Za one koji planiraju da ostanu u Moskvi malo duže preporučila bih da kupite „Trojku“ i da je dopunjavate kad god vam zatreba. To je najpovoljnija tarifa, ali morate da pazite da vam pred kraj putovanja ne ostane kredit u vašem elektronskom novčaniku. Ako ne želite da se bavite matematikom na odmoru, plaćajte karticom ili telefonom. Plaćanje licem ne bih preporučila ni strancima, ni Moskovljanima jer je dosta komplikovana prijava i tu ne štedite ništa. Takav način plaćanja je opravdan samo u tom slučaju ako ste zaboravili novčanik i vam se ispraznio telefon.

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?