Ekskurzije po Moskvi

Ako tek planirate svoje putovanje u Moskvu i želite da što više obiđete i naučite, izaberite šta biste hteli da vidite tokom svog boravka i sastavite plan obilazaka znamenistosti. Top-3 izleta u Moskvi bez kojih nećete na pravi način doživeti njen duh i moć su panoramsko razgledanje grada, poseta Moskovskom Kremlju i Oružanoj palati, kao i obilazak najlepših stanica moskovske podzemne železnice. Ako putujete sa porodicom, nemojte preskočiti muzej kosmonautike koji je veoma atraktivan kako za decu, tako i za odrasle. Park VDNH biće zanimljiv onima koji žele da saznaju više o Sovjetskom Savezu. Za ljubitelje umetnosti toplo preporučujem obilazak Tretjakovske galerije. O hrabrim ruskim vojnicima i talentovanim vojskovođama saznaćete u muzeju Borodinske bitke. On je poznat po ogromnom platnu koje prikazuje jedan trenutak krvave bitke. U večernjim satima iskoristite priliku da pogledate većinu moskovskih znamenitosti sa nekog od brodova koji redovno krstare rekom Moskvom. Ukoliko želite da vidite Podmoskovlje, ruske vikendice koje mi zovemo dače, i glavni ruski manastir Trojice-Sergijevu Lavru, odlučite se za putovanje u grad Sergijev Posad koji je 70 km udaljen od Moskve.

Panoramsko razgledanje Moskve uz pratnju profesionalnog vodiča. Glavna zgrda univerziteta Lomonosov. Staljinke. Vidikovac na Vrapčevim brdima. Vrapčeva brda panorama Moskve.

Panoramsko razgledanje Moskve

Moskva je glavni grad Rusije i najnaseleniji grad u Evropi u kojem prema zvaničnoj statistici živi 12,6 miliona stanovnika, a prema nezvaničnim podacima ima preko 15 miliona. Moskva je osnovana u XII veku, a ulogu glavnog grada preuzela je posle odlaska Tataro-mongola u XV veku. Sada je to politički, ekonomski i duhovni centar najveće države na svetu. U Moskvi se nalazi preko 250 univerziteta, oko 400 muzeja i 150 pozorišta.

Pešačka tura razgledanja Moskve

Pešačko razgledanje grada obuhvata njegov strogi centar i glavne moskovske znamenitosti. U srcu Moskve - na Lubjanki, u Kitaj-Gorodu, na Crvenom trgu je najviša koncentracija znamenitosti od srednjovekovnog perioda, preko sovjetskog do savremenosti. Moskva, a posebno njen šareni centar, je kao ruska salata – mešavina arhitektonskih stilova. Uz istoriju zgrada saznaćete više o istoriji Moskve i Rusije od prvog vladara Rjurika do Vladimira Putina.

Kremlj

Danas je Kremlj rezidencija predsednika Ruske Federacije i veliki muzejski kompleks koji godišnje poseti 4 miliona turista. Zidine današnjeg Kremlja podignute su u XV veku čuvenim italijanskim arhitektama, a unutar tih zidina je stari grad sa Sabornim crkvama, dvorcima, Patrijašijskom palatom i do dan danas najvišim zvonikom u Moskvi.

Kremlj i Oružana palata

Ekskurzija se sastoji iz 2 dela - obilaska teritorije Kremlja i posete muzeju Oružana palata. Kremlj – tvrđava, podignuta je u XV veku, na obali reke Moskve najvećim delom radom italijanskih majstora. Danas je pretvoren u muzej, iako je sačuvao radnu i paradnu rezidenciju predsednika Ruske Federacije. Oružana palata je najpoznatija ruska riznica čija kolekcija poseduje carske krune, kočije, srednjovekovna Jevanđelja, čuvena Faberžeova jaja.

Moskovski metro

Moskovski metro je jedan od najlepših i najprometnijih na svetu. "Dvorac za narod" je ukrašen mozaicima, vitražima, muralima i predstavlja jedinstven muzej pod zemljom. Veliki podzemni grad koji je počeo da se gradi tridesetih godina XX veka i sada ima 14 podzemnih i 1 nadzemnu liniju i preko 250 stanica. Najlepše su stanice bile izgrađene posle Drugog svetskog rata i sve do Staljinove smrti 1953. godine.

Muzej kosmonautike

Muzej kosmonautike je jedan od najatraktivnijih moskovskih muzeja koji će podjednako biti zanimljiv i odraslima i deci. U muzeju je pokazan sovjetski i ruski razvoj i dostignuća u kosmonautici. Muzej se nalazi ispod spomenika Osvajačima svemira, koji izgleda kao raketa koja leti u kosmos. Isped spomenika se nalazi Aleja Velikana sa bistama prvih sovjetskih kosmonauta i konstruktora.

Muzej kosmonautike i park VDNH

Ekskurzija je podeljena na 2 dela – obilazak muzeja kosmonautike i parka VDNH i posvećena dostignućima Sovjetskog Saveza kako u oblasti kosmonautike, tako i u mnogim drugim sferama. Muzej kosmonautike je jedan od najatraktivnijih moskovskih muzeja koji će podjednako biti zanimljiv i odraslima i deci. VDNH je čuveni sovjetski park gde ćete uz zanimljivu priču saznati više o istoriji SSSR, narodima i njihovoj kulturi i običajima.

Tretjakovska galerija

Tretjakovska galerija je najveći muzej ruskog slikarstva u kojem su izložene ikone XI-XVII veka, platna ruskih slikara XVIII-XIX veka, a u posebnoj zgradi koja se zove Nova „Tretjakovka“ – umetnost XX veka. Glavna zgrada galerije nalazi se u ušuškanom moskovskom kvartu koji se zove Zamoskvorečje. Zamoskvorečje je stara Moskva, niske zgrade gde su nekada živeli trgovci, jedan od njih bio je i Pavle Tretjakov, osnivač čuvene ruske galerije.

Muzej Borodinske bitke

Muzej Borodinske bitke posvećen je rusko-francuskom ratu 1812. godine. Glavni eksponat muzeja je platno dužine 115 metara na kojem je prikazan jedan trenutak krvave bitke koja se održala na Borodinskom polju, mada tokom vremena sakupljena je velika kolekcija slika, predmeta i oružja iz bitke, tako da trenutno muzej danas poseduje vrednu zbirku koja rekonstruiše osnovne događaje Otadžbinskog rata.

Krstarenje rekom Moskvom

Kada u Moskvi pada mrak, u gradu nastaje prava čarolija: raznobojna bajkovita šuma na visokoj obali reke Moskve, prelepo osvetljena moćna zgrada Ministarstva odbrane, Crveni trg i Kremlj. To su samo neke znamenitosti koje ćete videti ploveći luksuznim brodom ledolomcem po reci Moskvi.

Sergijev Posad

Sergijev Posad je grad koji se nalazi u Podmoskovlju, udaljen od Moskve 70 km. Nastaje na mestu gde je u XVI veku veliki ruski svetac Sergije Radonješki osnovao manastir. Trojice-Sergijeva Lavra je najveći muški manastir Rusije i duhovni centar ruskog pravoslavja. Lavra je tvrđava opasana belim zidinama, unutar kojih se nalaze crkve i zgrade XV-XIX veka. Zbog toga se taj manastirski kompleks često naziva „udžbenikom ruske arhitekture“.