Kako da se ukusno hranite u Moskvi?

Mnogi stranci i do dan danas misle da je Moskva jedan od najskupljih gradova na svetu. Međutim, stvari su se promenili 2014. godine kada je došlo do pada rublje i sankcija. Trenutno je glavni grad Rusije pristupačniji za strance nego ikad. Rusi proizvode domaće mocarele i parmezane, kafa u Starbaksu više ne košta strašnih 9 evra,  a prosečan turista može da priušti sebi večeru u restoranu na 85. spratu gde se služi izvsna ruska kuhinja.

 Tradicionalno rusko jelo

Mada nikada neću zaboraviti jednog lika koji mi je rekao da posle toga kad je pročitao u jelovniku da se u tom restoranu služi jetra bakalara, supa od kiselog kupusa, haringa i cvekla, sa neopisivim olakšanjem otišao je u Mek. „Ipak mi ta hrana više prija“, rekao je čovek. Da vam ne pričam o celoj grupi turista koji su bili smešteni u hotelu pored srpskog restorana i tri dana svog boravka u Moskvi hranili su se isključivo pljeskavicama i šopskim salatama.

Često se turisti u inostranstvu odlučuju na „sigurne“ varijante poput Meka, neke picerije ili restorana poznate im kuhinje. Međutim, u Moskvi ima gomila divnih restorana gde možete da probate kako rusku, tako i internacionalnu kuhinju.

Delim sa vama svoje iskustvo kako da se hranite u Moskvi ukusno, ali i pristupačno:

 

U većini moskovskih restorana radnim danima od 12 do 16-17 sati služi se takozvani biznis lanč. Standardni obrok od tri jela košta od 300 do 700 rubalja (4-8 evra). Imajte u vidu da porcije obično nisu za balkanski želudac. Ima smisla da obiđete skuplje restorane za vreme lanča i da pojedete ceo ručak po ceni jedne salate. Tako, naprimer, u čuvenom „Puškinu“ (Кафе Пушкин) gde nikada nije ručao Puškin ručak od 2 jela košta 840 rubalja (oko 10 evra), od 3 jela 1260 rubalja (14 evra), a čašu Bordoa ćete dobiti za manje od 5 evra.

 

Restorani u kojima se ne služi biznis lanč radnim danima nude gostima popust 10-20% na osnovni meni. Jedan od najboljih restorana ruske kuhinje “Matrjoška“ (Матрёшка) koji se nalazi na obali reke Moskve pored hotela Radisson Ukrajina daje popust od 50% ponedeljkom do 20% četvrtkom od 12 do 17 sati. Ako ste u ponedeljak u Moskvi, nemojte da propustite šansu da probate vrhunska jela ruske kuhinje poput mesa jelena, sibirskih riba, kobasica od losa i divlje svinje za pola cene.

 

Za ljubitelje ribe od srca preporučujem lanac restorana „Moremanija“ (Моремания) gde je veliki izbor tartara, karpača, sašimija od lososa, tunjevine, orade, pasta sa morskim plodovima, ribljih burgera po vrlo pristupačnim cenama. Takođe, bilo koju ribu ili morske plodove koji se prodaju kod njih u prodavnici, oni spremaju za manje od 2 evra. Pola kila dagnji će koštati manje od 4 evra. U restoranima ovog lanca gde nema licence na prodaju alkohola dozvoljeno je da donesete svoju flašu. U tom slučaju restoran naplaćuje „corkage fee“ ili «пробковый сбор» na ruskom oko 3,5 evra, što je svakako povoljnije kada naručujete vino u restoranu koje je nekoliko puta skuplje nego u prodavnici.

 

Dve čaše kalifornijskog Zinfandela, biftek sa grilovanim povrćem, Nisuaz salata, goveđi jezik na grilu sa prilogom, kafa i čokoladni fondan sa sladoledom od susama za manje od 25 evra. „Kako?“, pitaćete me. Dobrodošli u lanac restorana „True cost“ gde se naplaćuje ulaz u restoran od 100 do 700 rubalja (1,2 do 8 evra) u zavisnosti od vremena i dana kada dolazite, a cene jela i pića su „true“. Kilogram kozica iz Ohotskog mora košta 15 evra, boršč 1 evro, a kafa manje od 50 centi.

 

Najbolji peljmeni (ruski ravioli) u gradu se bez ikakve sumnje služe u „Lepim i varim“. Pored klasičnih peljmena punjenih goveđim i svinjskim mlevenim mesom, probajte peljmene sa piletinom, parmezanom i bosiljkom (zovu se „Italijani u Rusiji“) i sa kamčatskim krabama („Čika sa Kamčatke“). Svi peljmeni se spremaju na otvorenoj kuhinji tako da možete da posmatrate ceo proces pripreme čuvenog ruskog specijaliteta. Cena jedne porcije je od 2 do 7 evra. Probajte i njihov boršč (2,5 evra velika porcija) i salatu „Haringa u bundi“ («Селедка под шубой») koja košta 2 evra. U „Lepim i varim“ pored Apotekarske bašte na Prospektu mira ima i bar u kojem vredi probati ruske likere od crnog hleba, pasjeg trna i brusnice.

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?