Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg

„Piter je ćale, a Moskva je keva. Razvedeni su, i ti, naravno, živiš sa mamom, posesivnom, gromoglasnom, karijeristkinjom i rospijom, a kod tate odlaziš jednom godišnje za vikend i on te nahrani krofnicama sa čajem... i uopšte on je nekako spokojan, skroman čikica i onda te je sramota što ga tako retko obilaziš“, piše savremena ruska pesnikinja Vera Polozkova. „A kako često vi idete tamo?”, pitala sam svoje prijatelje Moskovljane kada sam se pre 3 nedelje vratila iz Pitera. Neko ide poslovno nekoliko puta godišnje, neko jednom u 2-3 godine da obiđe Ermitaž i naravno barove u Rubenštajnovoj, neko je poslednji put bio na đačkom putovanju 99. godine, neko još uvek nije obišao “rusku Veneciju”.

 Kako doći od Peterburga fo Peterhofa

Naši carevi su trošili po šest-sedam dana na putovanje u kočijama iz severne prestonice u Kremlj. Carica Jelisaveta je oborila rekord i sankama koje su vukli 22 konja stigla je na svoje krunisanje u Moskvu za samo 3 dana. Sredinom XIX veka kada je Nikolaj I izgradio železničku prugu Sankt Peterburg - Moskva stizalo se za 21 sat 45 minuta.

Kako je sada najbolje prevaliti tih 650 km koji dele Moskvu i Sankt Peterburg?

Putovanje autom je dosadno i dugo, računajte da ćete provesti najmanje 7 sati za volanom. Za 250 evra možete da odete taksijem, makar možete da odspavate u kolima (o tome kako je jedan lik proputovao celu Rusiju čitajte u postu „Taksijem kroz Rusiju“). Avionom ćete stići za manje od sat i po vremena, ali svakako ćete potrošiti još najmanje 4 sata da stignete do aerodroma, prođete sve kontrole i dođete od peterburškog Pulkova do hotela. Ne isplati se.

Rešenje je ruski voz. I tu postoje dve opcije u zavisnosti šta vam više odgovara.

Ako želite da uštedite na noćenju u hotelu, onda je najbolje da krenete spavaćim kolima kasno uveče. Noćni voz putuje 7-8 sati i rano ujutru ćete već doručkovati čuvene piterske krofnice i piti čaj u nekom kafiću pored Moskovske železničke stanice u Peterburgu. Međutim, vaše planove da odspavate u kušet vagonu mogu da poremete saputnici: male bebe, pričljive osobe, osobe koje hrču ili ruski alkoholičari.

Svakako je najbolja varijanta brzi voz Sapsan koji već preko 10 godina svakog dana saobraća na relaciji Moskva – Sankt Peterburg.

„Sapsan“ u prevodu znači sivi soko, to je najbrža ptica na svetu koja razvija brzinu do 322 km/sat. Nemački voz na ruskoj pruzi ide sa maksimalnom brzinom 250 km/sat, i put od Moskve do Sankt Peterburga prođe za oko 4 sata.

Šta je važno da znate kada se vozite Sapsanom?

Cena standardne karte je od 30 do 130 evra. Prodaja karata počinje 90 dana pre datuma putovanja. Tada su karte najjeftinije. Ukoliko ste odlučili da dočekate svoj rođendan u Rusiji, imajte u vidu da ako putujete Sapsanom 7 dana pre ili posle rođendana možete da kupite 4 karte za Sapsan sa popustom do 30%. Obratite pažnju da karte sa popustom možete da kupite samo na železničkoj stanici.

Često se prisetim svog putovanja iz Beograda u Bar. Voz je kasnio skoro 8 sati, nisam ponela dovoljno hrane, bila sam gladna i besna. Kada sam pitala konduktera za koliko stižemo, on mi je samo odgovorio: „Gde ti žuriš?“
Ruski vozovi su tačni kao švajcarski sat. Voz koji ide iz Vladivostoka do Moskve 8 dana stiže u minut.
U slučaju ako Sapsan kasni od 60 do 119 min, putnici dobijaju popust 25% od cene karte, od 120 min i više 50%.

Ako ste zalihe Plazme i Smokija pojeli još u Moskvi, a nemate gde da skuvate jaja i ispečete pile (standardni set namirnica koji Rusi jedu u vozu), dobrodošli u vagon-bistro (broj 5 u kompoziciji od 10 vagona ili 5 i 15 u kompoziciji od 20 vagona). Počastite se palačinkama sa kavijarom i čašom hladnog šampanjca da osetite taj “ruski duh”.

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?