Gruzija zanimljivosti

Gruzija, putovanje u Gruziju, ture u Gruziju, gruzija sa vodičem, letovi za Gruziju

10 zanimljivih podataka o Gruziji

Gruzija je pravoslavna kavkaska zemlja koja se graniči sa Rusijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Turskom. Zemlja neverovatne lepote, vrhunskog vina i fantastične kuhinje sa njenim raznoraznim začinima. Spoj drevne kulture i savremene arhitekture, istoka i zapada, gruzijskog ponosa i toplog gostoljublja.

Istorija Gruzije

Još od antičkih vremena na teritoriji Gruzije postojale su moćne i nezavisne kraljevine – Kolhida i Iberija. Ovde prema grčkoj mitologiji dolaze Argonauti u potrazi za zlatnim runom. Od I veka pre nove ere je pod vlašću Rimske Imperije. Gruzija je primila hrišćanstvo 326. godine, posle sticanja nezavisnosti od Rimljana. To je čini jednom od najstarijih hrišćanskih zemalja na svetu.

Tbilisi

Tbilisi je glavni i najveći grad u Gruziji sa million i sto hiljada stanovnika. Osnovan je u V veku i u prevodu znači „topla voda“ jer u gradu ima sumpornih izvora na kojima su izgrađena lekovita kupatila.

Hrana u Gruziji

Prema rejtingu turističkog portala Thrillist gruzijska nacionalna kuhinja zauzela je ponosno 4. mesto na listi 48. najboljih kuhinja Evrope posle italijanske, francuske i španske. Gruzijsku kuhinju uglavnom čine jela od mesa, sira, povrća, oraha i začina.

Vino u Gruziji

Gruzija je kolevka vinarstva. Postoje podaci koji govore da su se na prostoru Gruzije vina proizvodila još pre 8000 godina. U Gruziji ima 525 sorti vinove loze od kojih se proizvodi vino po evropskoj i tradicionalnoj gruzijskoj tehnologiji u amforama izrađenim od gline.

Suveniri iz Gruzije

Nemojte otići iz Gruzije bez tradicionalnih suvenira koje možete da kupite u mnogobrojnim suvenirnicama, na buvljaku na Suvom mostu u Tbilisiju, u vinarijama i na gradskim pijacama. Evo kraćeg spiska suvenira na koje treba da obratite pažnju