Korisne informacije

Kako da dođete od aerodroma do hotela, gde je bolje da probate ruske specijalitete, koje znamenitosti vredi da obiđete i mnoge druge korisne stvari možete da nađete na mojem sajtu. Nadam se da će vam preporuka lokalca i profesionalnog vodiča pomoći da se snađete u velikom gradu kao što je Moskva. Zapratite moj instagram profil vodic.kroz.moskvu da budete u toku sa svim događajima u Moskvi.

Moskva u brojkama

Turisti iz celog sveta stižu u Moskvu da se slikaju ispred „one crkve sa šarenim kupolama“ i saznaju što više o životu u prestonici najveće države na planeti. Pitanja stranih turista najčešće počinju rečju „koliko“: koliko košta, koliko ima, koliko traje? Pripremila sam za vas aktuelne podatke o Moskvi u brojkama.

Radno vreme u Moskvi

Za Moskvu kažu da je to grad koji nikada ne spava. To nije istina. Moskva spava subotom ujutru. Stariji Moskovljani posle naporne radne nedelje, mlađi posle petka provedenog u klubu. Subotom ujutru Moskva je najlepši grad na svetu. Niko nigde ne žuri, ljudi se ne guraju u metrou, kafići su prazni.

Gradski prevoz u Moskvi

Često ni Moskovljanima nije lako da izaberu adekvatvnu tarifu za prevoz, a kamoli strancima koji su tek došli u rusku prestonicu. Potrudila sam se da saberem sve informacije o tarifama u moskovskom javnom prevozu da vam bude jednostavnije da se opredelite koje karte da kupite kada dođete u Moskvu.

Crveni trg i okolina

„Kad ćemo kod Čupa čups crkve da se slikamo?“, - pita me jedna devojka iz grupe. Selfisanje ispred Vasilija Blaženog je svakako obavezan deo obilaska Crvenog trga, ali nemojte da vam to bude jedino što ste uradili na Crvenom trgu.

Restorani sa mišelinovim zvezdicama u Moskvi

Rusija je 35. zemlja u svetu i prva među zemljama bivšeg SSSR koja je postala deo Mišelinovog gastronomskog vodiča. Mišelin je francuski proizvođač guma koji je takođe poznat po turističkim vodičima i zvezdicama kojima se nagrađuju restorani. Ceremonija odlikovanja restorana održana je 14. oktobra u koncertnoj sali parka Zarjadije. Sankt Peterburg je poznat po svojim barovima, Moskva je fascinantna destinacija za prave gurmane, zato nije ni čudno da su se na Mišelinovoj listi našli samo moskovski restorani.

Kako da se ukusno hranite u Moskvi?

Mnogi stranci i do dan danas misle da je Moskva jedan od najskupljih gradova na svetu. Međutim, stvari su se promenili 2014. godine kada je došlo do pada rublje i sankcija. Trenutno je glavni grad Rusije pristupačniji za strance nego ikad. Rusi proizvode domaće mocarele i parmezane, kafa u Starbaksu više ne košta strašnih 9 evra,  a prosečan turista može da priušti sebi večeru u restoranu na 85. spratu gde se služi izvsna ruska kuhinja.

Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg

Naši carevi su trošili po šest-sedam dana na putovanje u kočijama iz severne prestonice u Kremlj. Carica Jelisaveta je oborila rekord i sankama koje su vukli 22 konja stigla je na svoje krunisanje u Moskvu za samo 3 dana. Sredinom XIX veka kada je Nikolaj I izgradio železničku prugu Sankt Peterburg - Moskva stizalo se za 21 sat 45 minuta. Kako je sada najbolje prevaliti tih 650 km koji dele Moskvu i Sankt Peterburg?

Taksi u Moskvi

Pre par nedelja mediji su pisali o jednoj Ruskinji koja je platila vožnju od jednog terminala aerodroma Šeremetjeva do drugog 17 000 rubalja (oko 200 evra). Jednom mladom Francuzu je pre neko vreme taksista naplatio vožnju do centra grada 400 evra. Da vam ne pričam o hiljadama prevarenih navijača za vreme Svetskog prvenstva.

Putovanje u Moskvu - dolazak

Dobrodošli u Moskvu! Vi ste verovatno sleteli na jedan od tri veća moskovska aerodroma: Šeremetjevo (SVO), Domodedovo (DME) ili Vnukovo (VKO). Sva ta tri međunarodna aerodroma povezana su brzim vozovima Aeroekspres sa tri moskovske železničke stanice koje se nalaze u širem centru grada

Gde probati boršč?

Boršč je omiljena čorba Rusa, Belorusa i Ukrajinaca. Pravi se od mesa, cvekle i drugog povrća. Postoji i posna varijanta boršča. Recepti se razlikuju od regije do regije. Ukrajinci dodaju pasulj (tako je pravila moja baba Kaća koja je rođena u Ukrajini). Svaka domaćica ima svoj recept: neko dodaje sirće na kraju, neko paradajz, neko pravi sa svinjskim mesom, neko sa goveđim.

Ostankinski toranj

U Moskvi je sve naj-naj. Gde god se okreneš, okružuju te najskuplji hoteli, najluksuzniji restorani, najlepši hramovi, najveća tvrđava, najposećeniji muzej, najzanimljiviji park i najatraktivnija prodavnica u Rusiji. Među tim rekorderima i Ostankinski televizijski toranj koji se gradio od 1960. do 1967. godine. Toranj je visok 540 metara i to je trenutno najviša građevina ne samo u Rusiji, već i u čitavoj Evropi.

Gde probati ruske palačinke?

Nedelju dana pre početka Velikog posta u Rusiji se slavi Maslenica. Maslenica ima paganske korene, ali danas je uvršćena među pravoslavne praznike. Tokom cele sedmice Rusi jedu mrsne palačinke (блины): sa medom, džemom, kiselom pavlakom, mesom, ribom, kavijarom. U nedelju, poslednji dan pred početak Velikog posta spaljuje se lutka od slame koja se zove Maslenica. Palačinke simbolišu sunce dok je lutka simbol zime. Na taj način Rusi se opraštaju od duge zime i dozivaju proleće.