Predavanja o Rusiji, njenoj kulturi i istoriji

Početak svemirske ere. Od prvog satelita do Jurija Gagarina.

12. aprila širom sveta obeležava se međunarodni dan kosmonautike. Na taj dan 1961. prvi čovek je otputovao u svemir. Šta je tome prethodilo? Lansiranje prvog satelita, prva živa bića u svemiru i napokon Jurij Gagarin. Predavanje "Početak svemirske ere" daje odgovore na pitanja zašto je od 20 kandidata izbor pao na Jurija Gagarina, koja je razlika između kosmonauta i astronauta, zašto se ruski kosmodrom nalazi u Kazahstanu i mnoge druge zanimljive informacije.

Moskva: putovanje kroz vekove

Za Moskvu često kažu da je to država u državi, sasvim poseban ruski grad kako po arhitekturi, tako i po životnom standardu. Sadašnju, savremenu Moskvu nećemo shvatiti na pravi način, ako ne prođemo kroz vekove i ne vidimo šta se sve ovde događalo. Ko je osnovao Moskvu, kako se gradio Kremlj, ko je od vladara najviše uticao na moskovsku arhitekturu, kako sada živi najveći grad Evrope.

Putovanje kroz Rusiju od Kalinjingrada do Kamčatke

Rusija je najveća država na svetu koju naseljavaju mnogobrojni narodi. Spoj različitih kultura, verovanja, jezika i mentaliteta čini Rusiju neverovatno privlačnom. Koji narodi naseljavaju Rusiju, da li Rus može da razume Tatarina, kakva je Transsibirska železnica, gde se pije čaj sa puterom, zašto se Rusi ne smeju i mnoge druge zanimljivosti o Rusiji saznaćete iz ovog predavanja.

Pije kao Rus – mit ili istina

Svi vi naravno znate izraz „Pije kao Rus“, znate da se u Rusiji mnogo pije i da se uglavnom pije votka. To je standardni niz informacija koji poseduje jedan stranac na temu votke i Rusa. Međutim, istorija i tradicije ispijanja alkohola u Rusiji daleko su opširnije od toga. Sve je počelo na kraju X veka kada je knez Vladimir birao veru za svoj narod i prema legendi rekao “ruski narod veseli se piti, bez toga ništa ne može biti”. Iz tog razloga je Vladimir odbio muslimansku veru i primio hrišćanstvo. Šta je bilo dalje, kakve su tradicije ispijanja alkohola, kako su se Rusi borili protiv pijanstva i da li su uspeli, saznaćete u predavanju “Pije kao Rus – mit ili istina“.

Moskovski metro: najveći podzemni muzej na svetu

Dobrodošli na virtuelno putovanje moskovskim metroom od prvog projekta do sadašnjeg izgleda. Prošlo je 85 godina od izgradnje prve linije dužine 11 km do velikog podzemnog grada sa 275 stanica. Proputovaćemo kroz istoriju moskovske podzemne železnice, obići stare i savremene stanice, saznati više o idejama i njihovim realizacijacijama. Da li znate zašto ponekad stanice najavljuje muški glas, a ponekad ženski? Zašto su sa stanica uklonjene kante za otpad? Zašto u metrou više nema Staljinovih portreta? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznaćete iz predavanja „Moskovski metro: najveći podzemni muzej na svetu“.