Sergijev Posad

Sergijev Posad je grad koji se nalazi u Podmoskovlju, udaljen od Moskve 70 km. Nastaje na mestu gde je u XVI veku veliki ruski svetac Sergije Radonješki osnovao manastir. Trojice-Sergijeva Lavra je najveći manastir Rusije i duhovni centar ruskog pravoslavja. Manastirski kompleks je bio obnovljen za proslavu 700 godina rođenja osnivača manastira Sergija Radonješkog. Lavra je tvrđava opasana belim zidinama, unutar kojih se nalaze crkve i zgrade XV-XIX veka. Zbog toga se taj manastirski kompleks često naziva „udžbenikom ruske arhitekture“.

 Crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Ruska crkvena arhitektura. Građena je po naredbi Ivana Groznog.

U toku posete obilazimo centralni deo manastira sa najznačajnijim crkvama:

  • Crkva Svete Trojice (XV) – mošti Sergija Radonješkog;
  • Uspenska crkva (XVI);
  • Trpezarijski hram (XVII);
  • Izvor svete vode;
  • Zvonik sa najvećim zvonom u celom pravoslavnom svetu;
  • Druge crkve i verski objekti.

 

Posle razgledanja manastira slobodno vreme možete provesti bilo u manastiru, bilo u obilasku pijace suvenira koja se nalazi u blizini. Sergijev Posad je mesto nastanka čuvene lutke Matrjoška, odnosno Babuška, koja se može naći na pijaci. Pored najpoznatijeg ruskog suvenira, možete kupiti i marame, lakirane kutije za nakit i druge suvenire. Takođe, ovde se mogu probati manastirski kvas, pecivo i nadaleko čuven biljni čaj – Ivan-čaj.

Trajanje izleta: 6h.

Panoramsko razgledanje Moskve Pešačka tura razgledanja Moskve Kremlj Kremlj i Oružana palata Moskovski metro Muzej kosmonautike Muzej kosmonautike i park VDNH Tretjakovska galerija Muzej Borodinske bitke Krstarenje rekom Moskvom Sergijev Posad