Vino u Gruziji

Gruzija je kolevka vinarstva. Postoje podaci koji govore da su se na prostoru Gruzije vina proizvodila još pre 8000 godina. U Gruziji ima 525 sorti vinove loze od kojih se proizvodi vino po evropskoj i tradicionalnoj gruzijskoj tehnologiji u amforama izrađenim od gline. Prosečna zapremina amfore („kvevri“) je 1000-2000 litara, dok u vinskoj regiji Kahetija mogu da budu i do 8000 litara. Od 2013. taj način proizvodnje vina nalazi se na listi nematerijalne svetske baštine koju sastavlja UNESKO. Gruzini su veliki ljubitelji gozbi koja se na gruzijskom zove „supra“ što u prevodu znači stolnjak. Za vreme pirovanja koje traje satima, služe se lagana bela vina (obično Rkaciteli ili Kisi). Uz tradicionalne zdravice popije se po 3-4 litre vina.

 Kvevri, gruzijske amfore, vino u amforama, gruzisjko vino

Najpoznatije crveno vino pravi se od grožđa sorte Saperavi. Od te sorte pravi se vino Mukuzani koje 3 godine odleži u buretu i koje je najviše nagrađivano crveno vino. Prirodno poluslatko crveno vino proizvodi se u mikrozoni Kinzmarauli – po njoj je ovo unikatno vino i dobilo svoj naziv.
Obavezno probajte gruzijska narandžasta vina koja su trenutno novi svetski trend, a za Gruziju povratak korenima jer se „vino četvrte boje“ proivodilo u Gruziji još pre 6000 godina. Gruzija je najveći izvoznik narandžastih vina i vinskih amfora na svetu.

10 zanimljivih podataka o Gruziji Istorija Gruzije Tbilisi Hrana u Gruziji Vino u Gruziji Suveniri iz Gruzije