Radno vreme u Moskvi

Za Moskvu kažu da je to grad koji nikada ne spava. To nije istina. Moskva spava subotom ujutru. Stariji Moskovljani posle naporne radne nedelje, mlađi posle petka provedenog u klubu. Subotom ujutru Moskva je najlepši grad na svetu. Niko nigde ne žuri, ljudi se ne guraju u metrou, kafići su prazni. U Moskvi je prilično dugo radno vreme. Radni dan počinje u 9 ili 10 ujutru i završava se u 18 ili 19 sati uveče. Tada su u Moskvi velike saobraćajne gužve, iako 68% Moskovljana idu na posao javnim prevozom. Obdaništa se otvaraju u 7 ujutru i rade 12 sati, dok prvi čas u školama počinje u 8.30.

Obdaništa se otvaraju u 7 ujutru i rade 12 sati, dok prvi čas u školama počinje u 8.30.

U proseku Moskovljani provode 1,5-2 sata u prevozu i najčešće koriste metro koji radi od 5.30 ujutru do 1 sat noću. Za Novu Godinu i Dan grada metro radi celu noć, dok za vreme velikih verskih praznika (Božića i Vaskrsa) radno vreme je obično produženo do 2 ujutru. Ako planirate da obiđete moskovski metro, najbolje je da krenete u ranim jutarnjim satima ili kasno uveče.

Ako ste zakasnili na poslednji voz u metrou, hvatajte noćne autobuse čije je glavno stajalište u centru Moskve pored metrostanice Kitaj gorod. 15 ruta noćnih autobusa su skoro identične linijama podzemne železnice.

Ukoliko dolazite u Moskvu noćnim letom, imajte u vidu da brzi voz Aerokspess ne saobraća od 00.30 do 5 ujutru. Sa aerodroma Šeremetjevo do centra grada možete doći noćnim autobusom N1.

Moskvu je najbolje posetiti u periodu od aprila do oktobra. Čarobna zimska Moskva je prelepa na slikama, ali obilaziti grad je svakako bolje na +20, nego na -15. Ne bih vam preporučila da dolazite početkom maja kada su probe parade Pobede. Obično od 1. do 9. maja Crveni trg je zatvoren i blokiran je saobraćaj u centru Moskve.

Većina muzeja u Moskvi ne radi ponedeljkom. Ponedeljak ostavite za obilazak Sergijevog Posada ili Kremlja i Oružane Palate.
Teritorija Kremlja je otvorena od 09.30 do 18.00 kada je sezona (15.05-30.09) i od 10.00 do 17.00 kada ima manje turista (01.10-14.05). Oružana palata radi od 10 do 18. Moskovski Kremlj i Oružana palata zatvoreni su četvrtkom.

Deda Lenjin ima kratko radno vreme i prima goste utorkom, sredom, četvrtkom, subotom i nedeljom od 10 do 13 sati.

Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu nije aktivna crkva. To je muzej koji radi svakog dana sem prve srede svakog meseca od 10 ili 11 do 17 ili 18 sati u zavisnosti od godišnjeg doba.

Hram Hrista Spasitelja možete da obiđete svakog dana od 10 do 17 časova. Ponedeljkom hram se otvara tek u 13.

Većina tržnih centara otvaraju svoja vrata u 10 ujutru i rade do 10 uveče.

Mnogi supermarketi rade 24/7, ali alkohol se u Moskvi prodaje do 23 sata.

Dežurne apoteke su na svakom ćošku.

I mislim da ne postoji zemlja na svetu gde bi svaka druga cvećara radila nonstop. Razmažene Moskovljanke su navikle da im kavaljeri poklanjaju cveće u bilo koje doba dana i noći!

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?