Gde probati ruske palačinke?

Dignite ruku ako ne volite palačinke! Palačinke vole i jedu ljudi širom sveta: pancakes u Njujorku, crêpes u Parizu, pannkakor u Stokholmu i naravno vaše sa evrokremom i plazmom. Ma ko će da im odoli! Međutim ne postoji narod sem Rusa koji bi svoju ljubav prema palačinkama pretvorio u praznik koji traje celu nedelju.

Nedelju dana pre početka Velikog posta u Rusiji se slavi Maslenica. Maslenica ima paganske korene, ali danas je uvršćena među pravoslavne praznike. Tokom cele sedmice Rusi jedu mrsne palačinke (блины): sa medom, džemom, kiselom pavlakom, mesom, ribom, kavijarom. U nedelju, poslednji dan pred početak Velikog posta spaljuje se lutka od slame koja se zove Maslenica. Palačinke simbolišu sunce dok je lutka simbol zime. Na taj način Rusi se opraštaju od duge zime i dozivaju proleće.

Ove godine Maslenica počinje 8. marta. Tokom cele nedelje u gradovima i selima na vašarima se peku palačinke i u svim ruskim restoranima nudi se praznični jelovnik sa raznovsnim slatkim i slanim palačinkama.

Ako se vaš dolazak u Moskvu ne podudara sa Maslenicom, nije problem!

Pronašla sam 5 najboljih mesta u Moskvi gde možete da probate raznovrsne palačinke tokom cele godine:

Teremok (Теремок) je lanac palačinkarnica. To je najpopularnija ruska brza hrana jer ih ima svugde po gradu, a i skoro u svakom tržnom centru.

Probajte palačinku Ilja Muromec sa pečenicom, pečurkama i kačkavaljem (3 evra).

 

Pripek (Припёк) je palačinkarnica u jednom od najvećih gastromarketa u Evropi „Depo“. Njihov specijalitet je palačinka sa crnim kavijarom i maskarponeom (25 evra). Nemojte zaobići i palačinku sa kozjim sirom, kajsijama i bademima (4 evra).

 

Šokoladnica (Шоколадница) je najpopularniji lanac kafića u Moskvi. Osim kafe nude se sendviči, salate, a i palačinke. Za doručak najviše volim da popijem kraći espreso i pojedem njihovu palačinku sa sulugunijem (tradicionalni gruzijski sir) i spanaćem (3 evra). Imaju i odlične slatke palačinke sa makom (3 evra).

 

Grand Cafe Dr. Živago (Гранд Кафе Dr. Живаго) nalazi se nadomak Crvenog Trga u prizemlju hotela National (Националь). Restoran ruske kuhinje sa divnim ambijentom i najlepšim konobaricama u gradu, deluje kao mnogo skuplji, a u stvari su cene vrlo pristupačne. Obavezno probajte palačinke sa divljačem i brusnicama (5 evra).

 

Puškin (Пушкин) je klasičan restoran koji jednako vole ruski intelektualci i nuvoriši koji zamišljaju kako je tu večerao čuveni ruski književnik čije ime nosi restoran. Međutim Aleksandar Puškin je umro 162 godine pre otvaranja tog restorana. Najbolje je uživati u aristokratskom ambijentu u jutarnjim satima dok nema turista. Naručite palačinke sa tri vrste crnog kavijara (170 evra) i bocu hladnog šampanjca.

Maslenica je svakako moj omiljeni praznik jer sam obožavalac slanih palačinki. Najčešće spremam palačinke sa vrganjima, usoljenim lososom i kavijarom od štuke i klasične sa kiselom pavlakom!

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?