Taksi u Moskvi

Pre par nedelja mediji su pisali o jednoj Ruskinji koja je platila vožnju od jednog terminala aerodroma Šeremetjeva do drugog 17 000 rubalja (oko 200 evra). Jednom mladom Francuzu je pre neko vreme taksista naplatio vožnju do centra grada 400 evra. Da vam ne pričam o hiljadama prevarenih navijača za vreme Svetskog prvenstva. Zamislite situaciju: slećete u 3 ujutru na Šeremetjevo, pada sneg, hladno, izlazite sa aerodroma, ne radi menjačnica, vi nemate keš, izgledate totalno izgubljeno i tu vas napadaju divlji taksisti koji ne pričaju nijedan jezik sem ruskog, uzimaju vaš kofer i hoće da vas voze do hotela. Recite im na ruskom „НЕТ“!

Šta treba da radite da vas ne odere neki taksista?

Pravilo broj 1: Naručite taksi preko aplikacije na mobinom telefonu.

Postoji 4 glavne aplikacije:

Yandex Go (pretprošle godine Yandex taksi pojavio se u Beogradu. Ako već imate aplikaciju, možete da je koristite i u Rusiji)
Uber Russia (standardna aplikacija Uber ne funkcioniše u Rusiji)
Gett (malo je skuplji od ostalih)
City Mobil

Aplikacije su dostupne na engleskom jeziku. Vozač koji priča engleski u Rusiji je redak poput jednoroga.

Pravilo broj 2: Izaberite odgovarajuću kategoriju vozila. Od najjeftinije tarife do najskuplje: ekonom, komfor, komfor +, business i dečiji (ima dečije sedište).

Zapamtite:

Moskovski taksi zahvaljujući jeftinom gorivu i velikoj konkurenciji je jedan od najjeftinijih u Evropi.

Tarife se menjaju u zavisnosti od saobraćajne situacije u gradu. Ista vožnja može da košta 5 evra kada nema gužve i 20 evra kada je špic.
Cena vožnje kada zovete taksi preko aplikacije zna se unapred i ne menja se bez obzira na to koliko dugo se vozite.
Nema plaćanja po taksimetru.
U samom taksiju nema plaćanja pomoću kartice, samo keš ili preko aplikacije.
Kada naručujete taksi preko aplikacije, uvek ste sigurni koja će biti cena vožnje i u slučaju da je došlo do nekih problema služba bezbednosti taksija pružiće vam pomoć.
Za korišćenje taksi aplikacije potrebno je da budete povezani na internet.

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?