Ostankinski toranj

U Moskvi je sve naj-naj. Gde god se okreneš, okružuju te najskuplji hoteli, najluksuzniji restorani, najlepši hramovi, najveća tvrđava, najposećeniji muzej, najzanimljiviji park i najatraktivnija prodavnica u Rusiji. Među tim rekorderima i Ostankinski televizijski toranj koji se gradio od 1960. do 1967. godine. Toranj je visok 540 metara i to je trenutno najviša građevina ne samo u Rusiji, već i u čitavoj Evropi.

Ostankinski toranj je trijumf sovjetske arhitekture post-staljinske epohe. Pri ukupnoj težini konstrukcije 55 000 tona, dubina temelja je samo 4,6 m.

Na visini od 337 m nalazi se kružni vidikovac sa podovima od stakla (na nekim mestima). Takođe postoji i otvoreni vidikovac na visini od 340 m koji je otvoren samo leti. Do vidikovca se stiže brzim liftovima za samo 56 sekundi. Ima smisla da odete na vidikovac samo ako je vedro vreme. Ukoliko želite da vidite centar grada iz ptičje perspektive bolje da izaberite neke druge vidikovce jer se toranj nalazi na severo-istoku Moskve i udaljen je od centra grada 10 km.

Zajedno sa televizijskim tornjem 1967. godine na visini od 328-334 m otvorio se tada najviši na planeti trospratni restoran. Večera u restoranu “Sedmo nebo” u to vreme bio je jedan od najlakših načina da se osvoji žensko srce. Restoran se okreće oko svoje ose i pruža posetiocima jedinstveni pogled na Moskvu. To je sve što možete da očekujete od tog restorana danas. Restoran “Sedmo nebo” je moje najveće razočarenje. Hladna neukusna hrana, neljubazni konobari, ambijent kao u menzi i sve to po cenama najluksuznijih restorana u centru grada.

Sve u svemu, ako je vedro nebo i imate višak vremena, obilazak Ostankinskog tornja je dobra ideja, samo nemojte da jedete tamo da ne pokvarite sebi raspoloženje.

Korisne infomacije:
Vidikovac na Ostankinskom tornju otvoren je svakog dana od 10 do 23 sata.
Cena ulaznice: 1000 rubalja, a za decu od 7 do 18 godina – 500 rubalja. Radnim danima u 10.00 i 11.00 cena ulaznice je 600 rubalja za odrasle i 300 rubalja za decu.
Adresa: ул. Академика Королева, д. 15, корп. 2.
Kako se stiže do Ostankinskog tornja: od stanice metroa VDNH (narandžasta linija) trolejbusima 9, 13, 15, 37.

Ulaz je zabranjen deci do 7 godina, trudnicama, slabovidim osobama sa belim štapovima.

Moskva u brojkama Radno vreme u Moskvi Gradski prevoz u Moskvi Crveni trg i okolina Mišelinovi restorani u Moskvi Kako da se ukusno hranite u Moskvi? Putovanje iz Moskve u Sankt Peterburg Taksi u Moskvi Putovanje u Moskvu - dolazak Gde probati boršč? Ostankinski televizijski toranj Gde probati ruske palačinke?